Home » Jadranski susreti

Jadranski susreti

Jadranski susreti su skup studenata povijesti koji se svake godina održava u nekom drugom gradu na Jadranu. Namijenjeni su studentima zaljubljenicima u Jadran, a do ove godine bili su namijenjeni isključivo za studente sa Sveučilišta na Jadranu. Godine 2013.  na Jadranske susrete primani su i studenti čija se Sveučilišta nalaze unutar država koje imaju izlaz na more.

Luka Tidić, Prvi Jadranski susreti studenata povijesti
“Idejni začetak ovih Susreta, odnosno projekta, vidljivo je počeo nastajati tijekom 2005. godine. Ključni trenutak bio je onaj kada je idejni vođa i glavni organizator Milan Radošević objavio kako razmišlja organizirati susrete, koji će okupiti za početak sve povijesne odsjeke fakulteta i sveučilišta hrvatskog dijela Jadrana, a zatim, ako je moguće, u doglednoj budućnosti okupiti i sve druge fakultete i sveučilišta država na Jadranu.

Moglo bi se naslutiti da je to ustvari početak novog razdoblja za studente povijesti. Iako je teško uspoređivati i konstatirati na temelju čega je došlo do toga, ipak se može reći da je do izražaja došla potreba da se studenti počnu povezivati, sustavnije kretati u svom predmetu studiranja i aktivnije ga koristiti, čime pridonose svojem profesionaliziranju i pripremanju za rad u struci. Treba pridodati da su slični modeli poslužili kao temelj ovim Susretima, što posredno, a što neposredno. To su ISHA-ini inozemni susreti te Kongresi hrvatskih povjesničara. Naravno, svega toga ne bi bilo da nije bilo potpore domicilnog fakulteta, te raznih državnih struktura, ponajprije Istarske županije, koje su potpomagale financijski te stručno u smislu prijedloga, mišljenja i savjeta. Prvi Susreti studenata povijesti Jadrana organizirani su tijekom akademske godine 2005./2006., da bi sami Susreti bili održani u ožujku 2006., na kojima je sudjelovalo tridesetak studenata povijesti iz Pule, Rijeke, Zadra i Splita. Tema Susreta bila je vezana uz Jadran, s naslovom Jadranski imaginarij, s tri grupe različitih tema (Legende, Mitovi i Kulture), na kojima su bile zanimljive i žustre rasprave, što je i bio cilj, tj. sukobljavanje različitih stavova, na što višoj znanstvenoj i akademskoj razini. Područje imaginarnog, kojem se tek u posljednjih nekoliko desetljeća počelo pridavati više pažnje, potrebno je kroz stručna istraživanja sagledati i proučavati zalazeći u srž društvene svijesti i povijesnog razvoja. U sklopu tih Susreta organizirano je razgledavanje Pule, posjet Rovinju i Dvigradu.

Osnovna ideja je da se svake godine Susreti organiziraju u nekom drugom gradu. Budući da su prvi susreti bili u Puli, ove godine se prijavila, tj. ponudila Rijeka, organizirati druge susrete, s temama: Brodogradnja, Trgovina i Pomorske bitke na Jadranu. Iako je ovo početak, i dalje ostaje nekoliko vrlo značajnih ideja: da i dalje postoje susreti, da se organiziraju svake godine u drugom gradu te da neprestano povećavaju kvalitetu. Ako ti uvjeti budu ispunjeni, krajnji cilj organiziranja susreta na razini čitavog Jadrana bit će mnogo bliži. “

Dosadašnji susreti:
1. Pula, Jadranski imaginarij, 16.-19.03.2006.
2. Rijeka, Bogatstvo hrvatske obale – brodograditelji, trgovci i ratnici, 29.-31.03.2007.
3. Split, Jadranska svakodnevnica kroz povijest, 27.-30.03.2008.
4. Pula, Krv, znoj i suze, 13.-14.03.2009.
5. Rijeka, Tolerancija i netolerancija na Jadranu, 26.-29.3.2010.
6. Split, Pojedinac i zajednica na istočnoj obali Jadrana, 24.-27.3.2011.
7. Koper-Trst, Odnos med jadranskimi mesti-pristanišči in zaledjem skozi stoletja, 19.-22.4.2012.
8. Zadar, Jadran – svjetsko mora, 25.-28.04.2013.
9. Rijeka, Jadranske zemlje u Prvom svjetskom ratu, 10.-13.04.2014.

Kratka kronologija Jadranskih susreta studenata povijesti/zgodovine:

Prvi Jadranski susreti održavaju se od 16. do 19. ožujaka 2006. godine u Puli. Naslov seminara bio je Jadranski imaginarij a sudionici su bili podijeljeni u tri radionice: Legende, Mitovi i Kulture. Sudjelovali su studenti iz Pule, Rijeke Zadra i Splita.

Drugi Jadranski susreti održani su od 29. do 31. ožujka 2007. u Rijeci. Naslov seminara bio je Bogatstvo hrvatske obale – brodograditelji, trgovci i ratnici a sudionici su podijeljeni u tri radionice: Brodogradnja, Trgovina i Pomorske bitke. Sudjelovali su studenti iz Pule, Rijeke i Splita.

Treći Jadranski susreti održani su od 26. do 29. ožujka 2008. godine u Spiltu. Naslov seminara bio je Jadranska svakodnevica kroz povijest a sudionici su bili podijeljeni u tri radionice: Mračna strana Jadrana (Gdje temperament vlada malo je razuma), Vedra strana Jadrana ( Igara i igara) i Stvaralačka strana Jadrana ( Od zrna do pogače). Sudjelovali su studenti iz Pule, Rijeke i Splita.

Četvrti Jadranski susreti održani su od 12. do 15. ožujka 2009. u Puli. Naslov je bio Krv, znoj i suze a sudionici su bili podijeljeni u tri radionice: Krv, znoj i suze. Sudjelovali su studenti iz Pule, Rijeke i Splita.

Peti Jadranski susreti održani su od 26 do 29 ožujka 2010. godine u Rijeci. Naslov seminara bio je Tolerancija i netolerancija na Jadranu a sudionici su bili podijeljeni u četiri radionice: Međunarodna, Tolerancija, Netolerancija i Povijest turizma. Sudjelovali su studenti iz Pule, Rijeke, Splita i Trsta a kao gosti sudjelovali su predstavnici udruge »Mladi za Marof».

Šesti Jadranski susreti održani su od 24. do 27. ožujka 2011 u Splitu. Naslov seminara bio je  Pojedinac i zajednica na istočnoj obali Jadrana a sudionici su bili podijeljeni u četiri radionice: Oblici komunalnog života na Jadranu, Individualni portreti iz jadranske povijesti, Intelektualni život u jadranskim gradovima i Međunarodna radionica Jadransko more kao mjesto interkulturalnih kontakata. Sudjelovali su studenti iz Rijeke, Zadra i Splita.

Sedmi Jadranski susreti održani su od 19. do 22. travnja 2012. u Trstu i Kopru. Naslov je bio Odnos između jadranskih gradova-luka i zaleđa kroz stoljeća a sudionici su bili podijeljeni u četiri radionice: Jadranski gradovi i identiteti 1, Jadranski gradovi i identiteti 2, Jadranski gradovi i politička vlast i More kao mogućnost, more kao opasnost. Sudjelovali su studenti iz Venecije, Baria, Trsta-Kopra, Pule i Zadra.

Osmi Jadranski susreti održani  se od 25. do 28. travnja 2013. u Zadru. Naslov seminara je bio  Jadran- svjetsko more a sudionici su podijeljeni u pet radionica: Migracije obalnog stanovništva, Igre na Jadranu, Jadranska pjaca, Razvoj jadranske brodogradnje i Historiografija. Sudjelovali su studenti iz Trsta-Kopra, Ljubljane, Maribora, Rijeke, Zagreba, Zadra, Splita, Banja Luke i Sarajeva.

Deveti Jadranski susreti održani su od 10. do 13. travnja 2014. u Rijeci. Naslov seminara je bio Jadranske zemlje u Prvom svjetskom ratu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: